Aardappel-knolselderijpuree

Ik zal eerlijk bekennen dat ik nog nooit aardappel-knolselderijpuree had gegeten, maar dat ik het uitgekozen had voor mijn kerstmenu 2009.

Het was een groot succes. Ik (en de anderen ook) vonden het heerlijk en het zal zeker nog wel eens op tafel verschijnen met een of andere partij, want het is lekker en super gemakkelijk! Dit recept van Jamie Oliver.

Sinds ik het recept op de website heb gezet is het een grote hit. Rondom kerst en pasen staat het steevast op nummer 1 in de top 10 van meest bezochte pagina's en de rest van het jaar is het net zo populair. Soms lijkt het wel alsof heel Nederland deze puree eet!

Kooktijd: 30 minuten

Aantal personen: 4

Ingrediënten

aardappel-knolselderijpuree

Ingrediënten

  • 500 gram bloemige aardappelen
  • 1 medium knolselderij
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram hete volle melk
  • nootmuskaat

Beschrijving

Tja... dit is dus geen moeilijk recept. Het mooie ervan is dat mensen denken dat je heel bijzonder bent in de keuken. Het is een zekere manier om te scoren.

Als mensen dit van je denken ga je ze natuurlijk niet wijzer maken, dat zou niet slim zijn.

Oke, mensen, als je gewone puree kunt maken, dan kun je dit recept ook aan.

Omdat het zo eenvoudig te maken is, is het ook een prima gerecht in een menu. Je kunt het namelijk al een dag van te voren maken en op het juiste moment in de oven schuiven. Half uurtje in de oven en klaar is Klara.

Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd ze in gelijke stukken. De knolselderij kan een aardig klus zijn. Maar ik snij dit monster vaak in dikke plakken (ter grootte van de blokjes die ik wil maken) en snijd daar de schil van af op de snijplank.

Doe de aardappelen en de knolselderij in een pan en doe daar koud water en zout naar smaak bij. Breng het geheel aan de kook.

Laat het ongeveer 20 minuten gaar koken. Giet de groenten goed af en voeg de boter en de hete melk toe.

Stamp alles fijn met een pureestamper. Breng het op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Ik vind het altijd mooi om er een knapperig laagje op te maken in de oven. Doe de aardappel-knolselderijpuree daarvoor in een ovenschaal en schud er een laagje paneermeel over heen. Verdeel er kleine vlokjes boterover heen en schuif de schaal in een voorverwarmde oven van 200°C.

Als je dit gerecht een dag van te voren maakt, dan laat je het afkoelen in de ovenschaal en dekt het dan af met een laag vershoudfolie over heen. Zet het koel tot je het eten gaan

Extra tips en variaties

Onlangs maakte ik deze puree met alleen wat kookvocht en een goede klont roomboter omdat ik tegenwoordig lactosevrij door het leven moet gaan. Dat smaakte al heel goed.

In dit geval maakte ik er stamppot van door bij een aantal stengels selderij in plakjes mee te koken met de aardappelen en knolselderij en er spekjes bij te serveren. Dat was een eind lekker! Heerlijk.

Ik heb altijd een enorme hekel gehad aan gekookte selderij maar dit was erg lekker en viel ook goed bij mijn gezin. Op de lijst voor herhaling dus!

Van de aardappel-knolselderijpuree naar de andere aardappelrecepten

Naar de recepten-index


Brabantia pureestamper Profile
Brabantia aardappelmesje Profile